tirsdag 20. november 2012

Forsøk 5. Påvisning av proteiner

Hensikt:
Lære og påvise proteiner


Utstyr:- Reagensglass
- olivenolje
- Natronlut og kobbrsulfatløsning
- Vann
- Sjokolade
- Eggehvite
- Hvetemel
- Melk
- Skinke

Forprøve 1
- Ha litt eggehvite(proteiner) i reagensglass.
- Tilsett noen dråper natronlut og kobbersulfat.
- Hvilke farge får løsningen?
SVAR: Lilla, mørk. 

Forprøve 2
- Ha litt vann (ikke proteiner) i et reagensglass.
- Tilsett noen dråper  natronlut og kobbersulfat.
- Hvilke farge får du?
SVAR: Turkis/lyse blå


1) Vann. 2) Eggehvite. 3) Melk. 4) Hvetemel. 5) Melkesjokolade. 6) Olivenolje. 7) Skinke. 8) Eggeplomme

Fremgangsmåte::
- 1) Ha litt melk i et reagensglass.
- 2) Tilsett natronlut og kobbersulfat
- 3) Hvilke farge får løsningen?
SVAR: Varm blå.

- 1) Ha litt hvetemel i et reagensglass.
- 2) Tilsett natronlut og kobbersulfat
- 3) Hvilke farge får løsningen?
SVAR: Lilla/blå

- 1) Ha litt sjokolade i et reagensglass.
- 2) Tilsett natronlut og kobbersulfat.
- 3) Hvilke farge får løsningen?
SVAR: Lilla

- 1) Ha litt ca 1ml olivenolje i et reagensglass.
- 2) Tilsett natronlut og kobbersulfat.
- 3) Hvilke farge får løsningen?
SVAR: Turkis/lyseblå

- 1) Ha litt skinke i et reagensglass.
- 2) Tilsett natronlut og kobbersulfat.
- 3) Hvilke farge får løsningen?
SVAR: Lilla

- 1) Tilsett eggeplumme i et reagensglass.
- 2) Tilsett natronlut og kobbersulfat.
- 3) Hvilke farge får løsningen?
SVAR: Blå

Konklusjon:Hvordan har du lært og påvise proteiner?
c:) Jeg lærte det med og ta for eksempel en matvare som skinke i et reagensglass og så tilsetter
      natronlut og kobbersulfat, for og da se hvilke farge løsningen får.

Hvilke matvare inneholdt mest proteiner?
c:) Eggeplommen om det er rått.

Det som inneholdt proteiner: Hvetemel, sjokolade, skinke, eggehvite, eggeplomme og melk.
Det som ikke inneholdt proteiner: Olivenolje og vann.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar